KULTUR

– Forfatterforeningen har et retorisk grep om at de er allvitende, og avviser alle andres definisjon på litterær kvalitet, sier leder i Forfatterforbundet Eystein Hanssen til Minerva.
– Forfatterforeningen har et retorisk grep om at de er allvitende, og avviser alle andres definisjon på litterær kvalitet, sier leder i Forfatterforbundet Eystein Hanssen til Minerva.

Nittifem prosent av midlene fra Statens kunstnerstipend for skjønnlitterære forfattere går til Forfatterforeningens egne medlemmer

– Tilfeldig, men uunngåelig, sier lederen av Det litterære råd. – Denne statistikken svekker forfattere som yrkesgruppe, svarer lederen av Forfatterforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Det har stormet rundt Den norske forfatterforening den siste uken, etter at flere av foreningens medlemmer signerte et opprop der det ble advart mot å endre sammensetningen av stipendkomitéen som deler ut Statens kunstnerstipend. I dag er det Det litterære råd som har ansvaret for å dele ut disse statlige midlene på vegne av Kulturdirektoratet, og rådet utgår fra Den norske forfatterforening. 

Bakgrunnen er stortingsmeldingen Kunstnarkår, der det foreslås en ny stipendkomité med ansvar for å dele ut Statens kunstnerstipend til skjønnlitterære forfattere. Forslaget går altså på at det ikke lenger er Det litterære råd som skal gjøre dette, men en komité bestående av flere aktører fra litteraturfeltet. Forfatterforeningen har i flere runder advart kraftig mot denne endringen av det som i prinsippet har vært en enerett for dem selv. 

En kartlegging Minerva har gjort viser at kun 9,5 prosent av stipendmottakerne i 2023 var eksterne søkere, altså ikke medlemmer av Forfatterforeningen. Det inkluderer arbeidsstipender, arbeidsstipender for yngre/nyetablerte kunstnere og en del mindre diversestipender. Totalt deles det gjennom disse ordningene ut 19,7 millioner kroner fra Statens kunstnerstipend til skjønnlitterære forfattere. Av disse pengene gikk litt over én million kroner til eksterne søkere, altså forfattere som ikke er medlemmer av foreningen. Det tilsvarer litt over fem prosent av midlene. 95 prosent av den statlige støtten gikk altså til foreningens egne medlemmer. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS