KOMMENTAR

Det er billigere å la oljen ligge enn å frakte CO2 med langskip

Lobbyvirksomhet og kommunikasjonsarbeid kommer ikke til å redde klima, men det er nok til å få noen milliarder av staten.

Publisert

Denne uken ble en ny kvalitetssikring av CO2-fangst-prosjektet på sementfabrikken Norcem publisert. CO2-fangst på Norcem inngår i det prestisjetunge prosjektet Langskip, der man vil frakte og deponere CO2 fra fabrikken i Nordsjøen

Den nye kvalitetssikringen viser som allerede varslet at prosjektet vil bli forsinket og dyrere enn planlagt. For hele Langskip-prosjektet er det nå snakk om en forventet investeringskostnad på 13,8 milliarder kroner i tillegg til driftskostnader over ti år på ytterligere 6,1 milliarder kroner.

Det er forventet at prosjektet årlig vil kunne fange og deponere 400 000 tonn i Nordsjøen. Over en tiårsperiode er det dermed snakk om reduksjon i samlet CO2-utslipp på 4 millioner tonn. Når kostnadene fordeles på den forventede CO2-besparelsen for denne tiårsperioden, kommer vi dermed frem til at den forventede kostnaden per tonn sparte CO2-utslipp i dette prosjektet blir på svimlende 4980 kroner tonnet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS