Narkokrigen raser igjen

Colombias befolkning vendte seg mot en avtale de trodde handlet om innføring av kommunisme og homoseksuelt diktatur.

Publisert Sist oppdatert

Norad har evaluert Norges rolle i prosessen, og finner at vi i hovedsak spilte en viktig rolle i arbeidet med å komme frem til en signert avtale. Spørsmålet som blir hengende i luften er imidlertid hvordan Norge kunne påvirket prosessen slik at avtalen faktisk førte til fred.

Kun rundt 20 prosent av avtalen dreide seg om demobiliseringen av FARC. De øvrige punktene handler om en modernisering og demokratisering av landet, spesielt det rurale Colombia, som kan fjerne grunnlaget for volden som reproduseres hver gang en stor aktør blir nedkjempet eller legger ned våpnene.

Denne hoveddelen ser i øyeblikket ut til å mislykkes. I de kokaproduserende områdene der FARC har trukket seg ut, raser som forventet en krig mellom nye og gamle væpnede illegale grupper for å fylle maktvakuumet, og ta kontroll over territoriet. Kokainproduksjonen er firedoblet de siste fire årene. Så langt i år er vel 25 000 mennesker fordrevet fra sine hjem, og siden 2016 er mer enn 350 bondeledere myrdet for å stå i bresjen for gjennomføringen av avtalen på landsbygda.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS