Løkke kaster kortene

Venstres statsminister innser at den borgerlige regjeringens dager er talte, og forsøker å redde stumpene.

Publisert Sist oppdatert

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skapte oppsikt da han i midten av mai ikke utelukket et regjeringssamarbeid med Socialdemokratiet, noe som raskt ble skutt ned av Mette Fredriksen, samt mange fremtredende Venstre-folk. I ettermiddag gikk han et skritt videre.  Etter å drevet valgkamp på en fortsatt borgerlig firepartiregjering helt til nå, erkjenner han at meningsmålingene tilsier at den sittende regjering vil miste sitt flertall under morgendagens valg. Han ønsker seg derfor en ny regjering på tvers av blokkgrensene. Det er det lite sannsynlig at han får. Det er ikke en gang sannsynlig at han har sine samarbeidspartnere eller et samlet Venstre med seg i utspillet.

Det danske sosialdemokratiske partiet, Socialdemokratiet, tapte regjeringsmakten i 2015, men ligger nå an til å gjenvinne den med klar margin. Denne «fremgangen» tilskrives en omlegning av politisk kurs under Mette Fredriksen – strammere innvandringspolitikk, noe til venstre i økonomisk politikk.

Men jeg skriver «fremgangen», siden partiet i praksis står nesten stille. I 2015 fikk de 26,3 prosent av stemmene. Gjennomsnittet på de siste målingene er 27,1 prosent.  Resultatene i valg har vært forbløffende stabilt i de fire valgene mellom 2005 og 2015, med 24,8 prosent som bunnpunkt og altså 26,3 som foreløpig høydepunkt. Det forbløffende her er altså at nesten ingenting har skjedd.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS