SPALTIST

MULIG ARVTAGER: Mette Frederiksen har fått veldig mye positiv oppmerksomhet og fremstår nå som en kjent og meget vel ansett politiker på den internasjonale arenaen. Vil hun overta etter Jens Stoltenberg som NATO-sjef?

Nytt kaos i dansk politikk – eller en flørt som styrker regjeringen?

Ryktene florerer om at Mette Frederiksen kan bli NATOs neste sjef. Det vil kunne skape enda mer drama i dansk politikk.

Publisert Sist oppdatert

Blir Mette Frederiksen ny NATO-sjef?

Det er det ingen som vet.

 Men de fleste danske kommentatorer mener nok at hun nå, på kryptisk vis, signaliserer at hun er interessert i å etterfølge Jens Stoltenberg som generalsekretær i NATO.

Rykter om at en statsminister er kandidat til en internasjonal toppjobb kan oppstå uten at det egentlig er hold i dem.

Men det hender nok også at rykter oppstår, nettopp fordi det er et visst hold i dem.

Noen danske kommentatorer mener at det kan være hold i ryktene, fordi de først oppsto i norske medier.

Hypotesen er at norske mediefolk har sikrere kilder enn andre, fordi det er Stoltenberg selv som ønsker at Mette Frederiksen skal overta, og at dette er noe han må ha snakket med Mette Frederiksen om.

I Danmark legges det også vekt på at Frederiksen har vært særdeles aktiv på den internasjonale scene i den senere tid.

Reiseaktiviteten har vært høy, og det har i rekordfart blitt bevilget nye milliardbeløp til Ukraina og forsvaret.

I tillegg ble Frederiksen invitert til Det hvite hus, der hun hadde en samtale med president Joe Biden som varte mye lenger enn planlagt. Det pleier å være et godt tegn.

At utenriksministeren, Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne, virker litt sur og fornærmet over at hun kanskje er kandidat, styrker mistanken om at hun er det. Hvis ryktene om kandidaturet var basert på fri fantasi, så hadde antagelig utenriksministeren visst det.

Men blir hun ny NATO-sjef?

Det snakkes veldig pent om Mette Frederiksen i mange land nå.

Hun regnes for å være en sterk og samlende leder, og hun vil eventuelt bli NATOs første kvinnelige sjef. Det som taler mot henne, er at hun vil etterfølge en danske og en nordmann, og at det dermed blir litt vel mye Norden. På den annen side er det ikke noen opplagte motkandidater.

En eventuell utnevnelse skal skje allerede på NATOs toppmøte i Vilnius den 11. juli. Det skjer ikke ved en votering, men ved at alle medlemsland blir enige. Og skulle valget falle på Mette Frederiksen, kan Jens Stoltenberg reise hjem til Norge i oktober, slik han har sagt at han ønsker.

Og hva vil da skje i dansk politikk?

Det er ikke åpenbart.

Mette Frederiksen leder sin SVM-regjering – som står for Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne – altså en «over midten»-regjering med både røde og blå partier.

Regjeringen har høye ambisjoner, men har ikke kommet godt fra start. Sosialdemokratene og Venstre har sunket som steiner på meningsmålingene. Mette Frederiksens og Jonas Gahr Støres partier gjør det omtrent like dårlig.

Årsakene er mange, blant annet at regjeringen har fjernet en fridag. Men den har også støtt på vanskeligheter fordi visestatsministeren, som også er forsvarsminister og formann for Venstre, har vært sykmeldt med stress i over fire måneder.

Han skal etter planen vende tilbake 1. august, men står da i fare for å bli møtt med mistillit på grunn av en sak som han håndterte før han ble syk.

Relasjonen mellom statsministeren og utenriksministeren, Lars Løkke Rasmussen, som selv er tidligere statsminister, synes også å være krevende. Løkke blander seg inn i «alt» og fremstår nærmest, ifølge enkelte kommentatorer, som regjeringens åndelige leder.

Så hva skjer, hvis Mette Frederiksen blir NATO-sjef?

Vil finansminister Nicolai Wammen eller justisminister Peter Hummelgaard, begge fra Socialdemokratiet, rykke opp og bli statsminister? Eller forsøker Lars Løkke Rasmussen å manøvrere slik at han kan bli det? Eller må det skrives ut nyvalg?

Det sies at Lars Løkke Rasmussen misliker tanken på at Mette Frederiksen blir NATO-sjef, fordi hun trengs for å holde SVM-regjeringen flytende. Han mener at «over midten-regjeringen» er hennes og hans prosjekt, og at ingen bør stikke av fra prosjektet så snart etter valget.

Noen mener også at han er litt sur, fordi han selv håper å få en internasjonal topp-post som Danmarks neste EU-kommisær. Da passer det kanskje dårlig at også Mette Frederiksen forlater landet.

Det er uansett bare å finne frem popcornet, for her kan det bli mer drama i dansk politikk!

Men altså: Det er ikke sikkert at Mette Frederiksen blir ny NATO-sjef i Vilnius.

Det er selvsagt en ørliten mulighet for at kommentatorene tar feil, og at hun slett ikke har lyst til å forlate dansk politikk.

Noe mer sannsynlig er det at NATO-landene ikke greier å bli enige om å gi jobben til Frederiksen, og at hele saken blir utsatt til 2024, når NATO skal markere sitt 75 års-jubileum. I så fall må Stoltenberg belage seg på å sitte noen måneder til, og den muligheten har han nok for lengst tatt i betraktning.

De fleste tror at Mette Frederiksen da må skrinlegge sitt kandidatur. Å holde det gående som en mulig kandidat i månedsvis, mens man er statsminister, er nesten umulig. Alt og alle kretser kun om dette ene, og det er en situasjon som ikke kan vare for lenge.

Men vil hun vinne eller tape på at hun har vært en slags kandidat?

De fleste tror at hun vil vinne på det.

Hun har fått veldig mye positiv oppmerksomhet og fremstår nå som en kjent og meget vel ansett politiker på den internasjonale arenaen. Det er en fordel både for hennes egen autoritet og for Danmark.

Og hvis det ikke allerede er avtalt at Lars Løkke Rasmussen skal bli den neste EU-kommisæren, så kan hun jo bli det selv.

Powered by Labrador CMS