– Den konservative bevegelsen slik jeg kjente den, er over

Den amerikanske republikken ble utviklet for å hindre at folk som Donald Trump skulle bli president. Og i 228 år fungerte det, sier David Frum.

Publisert Sist oppdatert

David Frum ble født i en liberal familie i Canada, men etter at han i 1989 begynte som redaktør av ledersiden i Wall Street Journal, har han vært med i den konservative bevegelsen i USA det meste av sitt voksne liv. Han har jobbet for Manhattan Institute og bidratt til The Weekly Standard. Han tjenestegjorde også i ett år ved Det hvite hus under George W. Bush, og jobbet deretter for American Enterprise Institute. Det er under normale omstendigheter en god konservativ CV.

Resultatet var et gap mellom organisasjonens verdier og medlemmenes interesser. Og Donald Trump gikk inn i det gapet.

Frum har imidlertid også kritisert dagens republikanske parti, og særlig fra og med boken Comeback: Conservatism that can win again fra 2007 har han utfordret partiets ortodoksi når det gjelder alt fra helsevesen til innvandring. I tillegg har han reflektert selvkritisk rundt sin støtte til krigen i Irak i 2003. Dette er tre temaer som ble utnyttet av Donald Trump i de republikanske primærvalgene i 2016. Likevel har Frum fremstått som en skarp kritiker av ikke bare Trump, men av hele partiet og den institusjonelle sammenhengen som gjorde det mulig for Trump å vinne. Om et par måneder vil Frums siste bok Trumpocracy: The Corruption of the American Republic komme i salg i bokhandlene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS