Hva skjedde med Amerika?

Amerika var mulighetenes land. Så kom Trump.

Publisert

Amerika. Mulighetenes land. Landet der enhver kunne skape seg sin egen fremtid. De store perspektivenes land. Man behøver ikke engang lese Walt Whitman for å vite det, alle nordmenn vet det. Det er nesten ikke en nordmann som ikke har slektninger i Amerika eller som kjenner noen som har det.

Gi meg de trette, de svake, de underkuede masser, står det på Frihetsgudinnens sokkel. Skyskraperne og Coloradofjellene vitner om mulighetene. Amerika lokket. Ved sine myter om seg selv, sin grenseløshet, sin storhet. Europeerne dro til Amerika for å legge nye prinsipper for statsstyret. Vekk fra privilegier og autokratiske kongedømmer, nå skulle en verden skapes der det var individets evner som skulle være det grunnleggende. The selfmade man bygget, ble det sagt, Amerika, et kontinent så annerledes enn det gamle Europa som hadde rotet det ordentlig til. I to verdenskriger kom amerikanerne oss til unnsetning.

Etter krigen formet amerikansk kultur den fagre nye verden, den verden Erik Bye laget tv-programmer om og som vi er oppflasket med. Vi visste jo at ikke alt var idyll, vi hadde lest og sett filmer om gangsterne, om korrupte politikere, om raseskillet, om Ku Klux Klan, Pentagons og CIAs versjon av virkeligheten, vi visste at amerikanerne ikke alltid oppførte seg eksemplarisk, at de hadde brukt boksehansker i stedet for silkehansker både her og der, men vi stolte på at de forsvarte vestlige verdier.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS