SPALTIST

Jan van Eyck - «Korsfestelse og dommedag»

Kirkens oppgjør med helvete

En biskops oppgjør med forestillingen om helvete møtes med skuldertrekk fra de aller fleste. Det ville være et sjokk som vekket langt større forargelse hvis en biskop i Den norske kirke gjorde Hallesbys «Helvetespreken» til sin egen.

Publisert

«Hvordan kan du som er uomvendt, hvordan kan du legge deg rolig til å sove om kvelden, du som ikke vet enten du vågner i din seng eller i helvede?.. Du vet at om du stupte død ned på gulvet nu, så stupte du rett i helvede!»

Det lukter fortsatt svovel av formuleringene fra indremisjonshøvding og teologiprofessor Ole Hallesbys «Helvetespreken» fra Storsalen (Indremisjonens høyborg i Oslo) 25. januar 1953. Prekenen som ble sendt direkte på radio, fikk mange til å sette søndagskaffen i vrangstrupen. Det uløste den påfølgende «helvetesdebatten» som ble ført i kirken, i media og til slutt havnet i Stortinget, etter at Hamar-biskop Kristian Schjelderup tok et oppgjør med Hallesby helvetesforkynnelse.

En skulle kanskje tro at kirken 70 år senere var ferdig med å ta oppgjør med forestillingen om den evige pine, men med jevne mellomrom stiger eimen av svovel opp igjen fra dypet. Det er ikke lenger enn fem år siden sist, i forbindelse med Bjørn Eidsvågs forestilling om Jesus. I en samtale på livssynsprogrammet Kompass i NRK Radio for et par uker siden, tok biskop i Nidaros Herborg Finnset på ny oppgjør med helvete, som et utdatert begrep.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS