NYHET

– Erna Solberg og Jens Stoltenberg har vært med på å la Trumps ego vokse til den destruktive kraften som gjorde at han satt i gang det som skjedde i natt

Det sier tidligere president i Røde Kors Robert Mood, som likevel sier han ikke ville ønsket å sette NATO i spill.

Publisert

Donald Trumps kamp for å holde på makten kulminerte onsdag i hovedstaden Washington D.C. under demonstrasjonen Save America March. Allerede før presidentvalget 3. november begynte Trump å spre desinformasjon om omfattende valgfusk, og mange av hans tilhengere nekter å anerkjenne Joe Biden som landets neste president 20. januar.

Det er vanligvis en formalitet når den amerikanske Kongressen sertifiserer resultatene fra et presidentvalg, men et flertall av republikanerne i Huset og et mindretall i Senatet hadde på forhånd annonsert at de ville utfordre valgresultatene i enkelte delstater under onsdagens prosess. På oppfordring fra Trump beveget hans tilhengere seg til Kongressen for å heie frem de republikanske medlemmene. Politiet mistet raskt kontrollen, og mobben strømmet inn i bygget, hvor ansatte og folkevalgte måtte evakuere eller søke tilflukt. En kvinne ble skutt og drept av politiet i bygget da hun og flere andre forsøkte å ta seg inn en barrikadert dør.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Enkelte republikanske senatorer som tidligere hadde annonsert at de ville utfordre valgresultatene, endret mening, en rekke av presidentens støttespillere i politikk og media understreket at det nå var gått for langt, og Trump selv forsikret i dag at han ville sørge for en «ordnet overgang» 20. januar. Norske politikere var også raskt ute med å fordømme opptøyene og kritisere presidenten. I Minerva skriver Jan Arild Snoen at angrepet på Kongressen kan være vendepunktet for Trumps grep om det republikanske partiet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS