Seks vanskelige måneder

Etter et halvt år har Trump fått gjennomført noe, men langt mindre enn forespeilet. Et klart flertall synes han gjør en dårlig jobb, men tallene er fremdeles ikke katastrofale.

Publisert Sist oppdatert

I dag er det et halvt år siden Donald Trump ble innsatt som president. Trump har undertegnet 42 lover, men mange av dem er rene reverseringer av Obamas politikk, eller har liten betydning. De store endringene lar vente på seg.

Men en president har makt også uten å få lover vedtatt i Kongressen, og Trump kan notere seg for to store seire på områder som er viktige for hans kjernevelgere. Den første er på innvandringsområdet. Riktignok tok det veldig lang tid før rettsvesenet, i siste instans Høyesterett, ryddet veien for hans midlertidige innreiseforbud fra seks muslimske land. Og det vil ta tid å bygge nye barrierer på Mexico-grensen. En massiv mur blir aldri bygget, og det er så langt ikke bevilget penger til en utvidelse av dagens sperringer.

Trumps seier ligger i at han gjennom en kombinasjon av fiendtlig retorikk og økt innsats for å oppspore og deportere ulovlige innvandrere, har fått ned inngangen av nye slike meget betydelig. I lang tid har et flertall av amerikanerne ønsket seg en mer liberal innvandringspolitikk, med noen unntak. Slik sett er Trump i utakt med folkeflertallet. Men innvandringsmotstanderne er blant Trumps sterkeste støttespillere, og mange av den er intenst opptatt av saken. Uten å levere her, ville han ha risikert at mange av dem hadde hoppet opp i sofaen igjen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS