No collusion!

Mueller-rapporten er et politisk nederlag for demokratene, og et nederlag for en presse som gikk for langt.

Publisert Sist oppdatert

Spesialetterforsker Robert Mueller ferdigstilte denne uken Russland-etterforskningen etter 22 lange måneder. Resultatet ble langt fra det klimakset demokratene ventet seg. Mueller-rapporten fastslår at det ikke foreligger bevis for at noen personer tilknyttet Trump-kampanjen samarbeidet med Russland for å påvirke presidentvalget i 2016, skriver justisminister Barr i en oppsummering av rapporten.

Dette er et politisk nederlag for demokratene, spesielt de som har insistert på at presidentvalget 2016 er ugyldig. Konklusjonen er likevel mer enn en seier for presidenten. Det er en seier for det amerikanske demokratiet og for rettsstaten. Dersom en amerikansk president hadde kapret makten gjennom å konspirere med en utenlandsk statsrival, ville det ha utløst en konstitusjonell krise.

Selv om Trump-kritikernes våte drøm om en Watergate-avsettelse ikke lenger er et seriøst alternativ, er ikke Mueller-rapporten uproblematisk for Trump. Ifølge Barr konkluderer ikke Mueller hvorvidt Trump hindret etterforskningen, selv om han heller ikke her anbefaler tiltale. Dette er logisk, ettersom det ikke foreligger en underliggende forbrytelse. For republikanerne ville det ha fremstått Orwelliansk dersom Trump hadde blitt siktet for å motarbeide etterforskningen som renvasket han for de opprinnelige anklagene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS