NYHET

Viktor Orban
Viktor Orban

Mer alene uten Trump

Donald Trumps nederlag er også et nederlag for høyrepopulistiske og autoritære regjeringer i Ungarn, Polen og andre sentraleuropeiske land.

Publisert Sist oppdatert

Da USAs avtroppende ambassadør i Budapest, David Cornstein, for kort tid siden besøkte Det hvite hus for å levere inn avskjedssøknaden sin, skal Donald Trumps spontane reaksjon ha vært «la oss ringe Viktor!»

Den ungarske statsministeren Viktor Orban var ifølge Cornstein på kjøkkenet, i gang med å varme opp en porsjon av konas hjemmelagde paprikastuing da Trump ringte. De to hadde så en vennlig og personlig samtale om koronasituasjonen og om det snarlige presidentvalget, som Trump lovet at han kom til å vinne.

Den spontane og hjertelige tonen mellom de to lederne illustrerer det gode forholdet som har utviklet seg mellom Trump og den autoritære ungarske statsministeren de siste fire årene. Mens ingen andre kan skryte av den samme personlige nærheten som Orban har, har også ledere og regjeringsmedlemmer i Polen, Slovenia, Estland og Tsjekkia vist seg langt mer mugne over valgresultatet enn ledere lenger vest som uttrykte synlig glede over at Joe Biden ble valgt til USAs president i stedet for Donald Trump.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS