KOMMENTAR

Visepresident Mike Pence må i morgen annonsere at sjefen hans ikke kommer til å være president i USA etter 20. januar.

Et mislykket kuppforsøk

I morgen utspilles nest siste akt i Trumps desperate forsøk på å sette til side resultatet av et valg han tapte. Deretter gjenstår bare masseopprør i gatene og militærkupp. Så langt går det nok ikke.

Publisert Sist oppdatert

Den 3. november 2020 ble Joe Biden valgt til president i USA. I noen stater var seieren så knapp at det tok et par dager før dette ble avklart. Men avklart ble den. Senere har Trump og hans tilhengere brukt alle tilgjengelige midler for å sette resultatet til side. Noen av dem er legitime, opp til et punkt, som å klage valgprosedyrer og opptelling inn for domstoler og å be om omtellinger av stemmene.

Andre står i motstrid til demokratiske grunnprinsipper, som å forsøke å få valgstyrer og delstatsforsamlinger i stater som Biden vant til å oppnevne Trump-delegater til valgmannskollegiet, eller å ville forkaste valgmannstemmene fra stater Biden vant, noe som vil gi Trump flertall. Andre forsøk går ut på å forkaste Biden-stemmer uten grunnlag, eller «finne» nye stemmer for Trump, slik Trump selv presset Georgias innenriksminister til i en telefonsamtale lørdag. En god gjennomgang av Trumps påstander i den telefonsamtalen ble publisert av konservative The Dispatch i natt.

Og vinneren er …..

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS