Kollisjon i «åsiktskorridoren»

Innvandringsdebatten er et minefelt, sier Douglas Murray: Iblant går en mine av. Men noen ganger klarer noen å krysse minefeltet, og det er interessant.

Publisert Sist oppdatert

For folk på den innvandringsliberale venstresiden er Douglas Murray en umulighet. En veldig trivelig mann, med veldig utrivelig meninger. Med boken The Strange Death of Europe – Immigration, Identity, Islam, om migrasjonskrisen i 2015, har The Spectator-skribenten blitt en av de ledende stemmene mot muslimsk innvandring til Europa. Men i motsetning til rabulister som Tommy Robinson eller Sylvi Listhaug, leverer Murray sine argumenter med skarp Oxford English og eksemplariske manerer.

I forkant av en paneldiskusjon med Douglas Murray og Yaron Brook fra Ayn Rand-instituttet på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm sist mandag, møtte jeg Murray for en prat – som dog ble noe avkortet ettersom det krevdes flere svensker for å informere Murray om oppmøtetid- og sted, enn medarrangøren av debatten, Fria Moderata Studentförbundet, hadde tilgjengelig.  

Masochistisk reinfeldtisme

Når Murray omsider ankommer, er han tydelig preget av å ha krasjet rett inn i tunnelveggen til den svenske åsiktskorridoren – en term svenske kommentatorer bruker for å beskrive hva som er alment akseptert synspunkter.  Han hadde nettopp begått karakterdrap på Fredrik Reinfeldt på direkten i Sveriges Radio. Murray ble spurt om et sitat fra Reinfeldt som han tok med i boken sin: eks-statsministerens uttalelse fra noen år tilbake om at «Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån».

Istedenfor å rose Reinfeldts for hans hjerterom, slik programlederen håpet, svarte Murray tvert om at dette sitatet er et uovertruffent eksempel på en masochistisk, selvfornektende kultur som desperat tråler hele verden for ting å skryte av, mens man for enhver pris unngår å berømme noe som helst hjemme. Og la til at allmuen fortjener å bli minnet om det når politikere presterer å lire av seg stokk dumme fraser.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS