DEBATT

Spiller politiske finter med menneskeliv

DEBATT: Vi som er folkevalgte i Drammen, må se mennesker som mennesker og ikke bare tall.

Publisert

I går fikk jeg en melding fra en 13 år gammel jente i Drammen, hvor foreldrene er førstegangsinnvandrere. Hun spurte meg, som politiker i Drammen kommune: Emilie, tror dere ikke at jeg er bra nok?

Jeg visste ikke hva jeg skulle svare. Jeg mener jo at alle mennesker som bor i Drammen er like mye verdt. Likevel, må jeg stå til ansvar for de vedtakene posisjonen gjør. Hvordan kan jeg rettferdiggjøre mitt ståsted når jeg ikke fikk overbevist resten? Når har noen gjort nok riktig?

Posisjonen i Drammen – KrF, Høyre, Frp og Pensjonistpartiet – har lagt vekk verdiene sine for politisk spill. Mange har spekulert i posisjonens motivasjoner, som stortingsvalgkamp og annet. Det jeg ser er en skalkeskjulsoperasjon for å ta vekk oppmerksomheten på at en kommune med 104 000 innbyggere bare skal ta imot 125 flyktninger – noe som nesten forsvant i debatten om det svært diskriminerende tilleggsforslaget.

Og det er frustrerende hvor lite gjennomtenkt og samtidig hvor umenneskelig politikk posisjonen fører nå. De påstår at vi ikke har råd eller muligheten til å ta imot flyktninger som ikke er ukrainske, når de i samme møte vedtok 19,7 millioner i lønn til seg selv. Dette er politisk spill på det verste.

Og hva skal jeg si til mine venner, som posisjonen nå sender et signal til om at de ikke hører hjemme i Drammen? Drammen har vært rå på å ta imot flyktninger de siste årene, blant annet ved at vi vant Bosettings-og integreringsprisen i 2014 og ble nominert igjen i 2021. Og jeg skjønner at dette oppfattes sårende for de som allerede er her. Dette handler ikke om hvem som skal få asyl i Norge, men tvert imot om hvem Jon Helgheim og posisjonen har lyst til å møte på butikken, som kollegaer, naboer og skolekamerater.

Jeg skjønner ikke at posisjonen tror på sine egne argumenter, selv om de gikk hele kommunestyremøtet uten å svare på en eneste konfrontasjon på faktafeil. Vi må begynne å se mennesker som mennesker og ikke bare tall. Og vi må se lenger enn våre egne nesetipper. De har med vilje prøvd å vedta et rasistisk forslag, samtidig som de prøver å skjule det jeg tror er den egentlige grunnen til i hvert fall noen av partiene: de vil stenge kommunegrensene for migranter.

Powered by Labrador CMS