SKRÅBLIKK

Sivilisasjonens slutt og kleptomanen Kaski

Vår observatør JJ oppsummerer uken som gikk i norsk politikk.

Publisert Sist oppdatert

Elon Musk har gjestet Norge. Hans budskap var at lave fødselstall er en mye større risiko for sivilisasjonen enn global oppvarming.

Hvis Vestens fødselstall forblir under reproduktivt nivå, så vil Vesten bli erstattet med Resten. Og for tiden er Resten preget av diktatur, kullkraft og invasjonskriger.

Musk fikk et ytterst forutsigbart svar fra forskere ved Prio (Institutt for fredsforskning) i DN. Deres argument var brunbeising: «[Musks] bekymring ser ut til å være hvem som får barn, og hvor disse barna blir født.»

Hvis man skal ta Prio på alvor, bør Vesten egentlig outsource barnefødsler totalt. Alt annet må jo regnes som barnenasjonalisme, og vi vet fra diskusjonen om kraftnasjonalisme at et slikt land vil Støre ikke være statsminister for. Hvis det er billigere å produsere aluminium i Qatar enn i Høyanger, er det antagelig billigere å produsere barn der også.

Kanskje, men JJ tror det hadde vært en bedre idé å outsource Prio.

For å si det på en annen måte: En stat som har råd til å holde seg med forskere som bruker tiden på å være strålende fornøyd med reproduksjonstall på 1,5 eller deromkring, må være ganske rik. Og det er jo Norge for tiden: statskassen fylles i år opp med hundrevis av milliarder ekstra kroner fra norsk sokkel.

Staten er altså søkkrik, men SVs Kari Elisabeth Kaski vil bare ha mer og mer skatt.

Et slikt ønske kan saktens forstås når statskassen er bunnskrapt samtidig som folks realinntekter eksploderer. Når renta skyter i været og strømprisene eksploderer samtidig som statskassen snart renner over… Ifølge Store Medisinske Leksikon er «kleptomani en psykisk lidelse kjennetegnet ved gjentatt sviktende kontroll over impulser til å stjele ting uten tanke på eget bruk eller økonomisk vinning. Betegnelsen brukes bare når trangen er klart sykelig.»

Artikkelen burde illustreres med et bilde av Kaski.

Flere vil rett nok spare. Det var også omkvedet til finansminister Vedum denne uken. Ulempen er bare at alle vet at han unnet seg selv og andre store jordeiere tidenes lønnsoppgjør. Hvis noen spør seg hva Senterpartiets sjel koster, så er svaret 11 milliarder kroner til bøndene. Senterpartiet er partiet som er blitt verdensmestre i å hestehandle gjennom å sluke enhver kamel – enten den heter hybridkabler eller Kaskis skatter – så lenge kamelen holder seg unna kraftforet til norsk rødt fe.

Alt i alt var det likevel en god uke for å gjenreise tilliten til norsk politikk: Alle som måtte ha trodd at utenlandskabler var et konspiratorisk heksebrygg kokt sammen av Statkraft og andre kraftselskaper for å berike seg på folkets bekostning, fikk denne uken se at det var det slettes ikke. Statkraft og de andre selskapene har nemlig gitt bort pengene de kunne tjent i derivatmarkedet.

Det er klart: Noen økonomer vil fortvile over at hele den økte strømregningen husholdningene har fått, og alle milliardene staten har brukt på strømstøtte, ikke engang er å gjenfinne på bunnlinja til kraftselskapene. Men for folk flest er dette gode nyheter: Vi har kanskje tapt, men det har kraftselskapene også. Vi er altså i samme båt, trygt grunnstøtt i et forlengst nedtappet flerårsmagasin

Dette ble også uken hvor kongefamilien endelig kommenterte sitt nye tilskudd til familien. «Kulturforskjeller» var deres karakteristikk av deres vordende svigersønns diverse utspill.

JJ er enig. Hvis man selv er normalt begavet, men svigersønnen er idiot, vil man kunne oppleve et kulturkrasj.

Samtidig kan ikke JJ kan annet enn å la seg imponere over kongen og dronningens uendelige tålmodighet med sin eldste datter. I de ti bud heter det at barn skal hedre sin far og sin mor, men i det moderne Norge skal foreldre rydde opp uansett hva ens femti år gamle «barn» finner på.

Måtte vi alle få slike foreldre!

Uansett understreker kongefamilien Musks poeng: Hvis Kongen hadde fått ett barn mindre, ville Märtha blitt dronning.

Og det ville vært enda et endetidstegn for den norske sivilisasjonen.

Powered by Labrador CMS