Ekspertenes revansj

Tilliten falt kraftig i USA i fjor, men er ikke lavere enn for tre-fire år siden. Globalt øker tilliten til eksperter, mens ”mannen i gata” og sosiale medier opplever et fall, viser Edelmans Tillitsbarometer 2018.

Publisert Sist oppdatert

Det årlige Edelman Tillitsbaromenteret ble offentliggjort onsdag, og viser på global basis små endringer fra året før. Men på nasjonalt nivå skjer det mye, og det mest oppsiktsvekkende er et kraftig fall i tilliten i USA – til alle institusjoner. Fallet er det største som Edelman-undersøkelsen gjennom sine 18 år har målt i et enkelt land fra ett år til det neste. Tilliten i Kina stiger på den annen side mest, fra et allerede høyt nivå.

Det er vanskelig å la være å se dette i lys av Trump, som både kan utløse en fallende tillit til politiske institusjoner, og selv driver en kampanje for å undergrave tilliten til media.

Samlet falt tillitsindeksen i USA fra 52 til 43, med størst utslag for myndighetene (47 til 33) og minst for mediene (47 til 42), med fallet for NGOer og næringslivet rundt gjennomsnittet. Tilliten til myndighetene mediene er den samme blant Trump- og Clinton-velgerne, noe høyere til NGOer blant Clinton-velgere, og noe høyere til næringslivet blant Trump-velgere. Den store forskjellen ligger i tilliten til mediene, som ikke overraskende er mer enn dobbelt så høy blant Clintonvelgerne – 61-27.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS