DEBATT

Werna og Einar Gerhardsen. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Werna og Einar Gerhardsen. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Hvordan oppsto ryktene om Werna Gerhardsen?

NRKs nye dokumentarserie om Einar Gerhardsen har gjort ryktene om hans kone aktuelle igjen. Ingen vet om det var hold i ryktene, men muligheten for det skapte likevel bekymring blant norske myndighetspersoner på den tiden.

Publisert

Jevgénij Beljakóv ble regnet som en venn av Gerhardsen-familien, og ingen i familien hadde illusjoner om at han ikke hadde oppdrag på vegne av KGB. Werna Gerhardsen og Beljakóv likte å gå turer sammen i parken og spise ute på restauranter i Oslo. Noen ganger drakk de to te hjemme hos Gerhardsen, ifølge opplysninger i den nye NRK-dokumentaren.Men det fantes mistanker om en mer «intim» forbindelse.

I 1992 ble andre bind av tidligere LO-leder Konrad Nordahls dagbøker publisert. I en nedtegnelse datert 01.06.1958 het det:

«I går lørdag 31. hadde jeg samtaler med Arne Hjelm Nilsen. Han er vel informert. Han fortalte meg om russernes infiltrasjon av familien Gerhardsen. Han mener Werna har en intim omgang med Beljakóv som er kommet tilbake til den russiske ambassaden. Det er en forferdelig historie.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS