KOMMENTAR

Vi må snakke om kjernekraft

Det er et åpent spørsmål om kjernekraft er en god idé i Norge. Men argumentene mot å prøve er så svake eller så selektive at det nærmer seg et demokratisk problem.

Publisert

Noen må ha baktalt norsk kjernekraft, for en morgen ble han arrestert uten at han hadde gjort noe galt.

Neida, Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft AS er ikke blitt arrestert ennå. Men opplevelsen man kan få når man følger norsk kjernekraftdebatt, kan likevel gi assosiasjoner til Kafkas Prosessen: En opplevelse av at noe er galt, at noe ikke henger på greip, at uforståelige føringer i byråkratiet leder frem til en gitt konklusjon for Jonny H, som aldeles ikke har gjort noe galt.

Men la meg først si: Jeg er ikke noen kjernekraftfantast. Jeg er dessuten egentlig ganske positiv til vindkraft: Det føles av og til som jeg er den eneste nordmannen i 2023 som mener at Fosen-vindmøllene står bra der de står. Ikke fordi jeg ikke bryr meg om urørt eller reinbeitet natur – men fordi jeg i utgangspunktet er positiv til nesten all økonomisk forsvarlig kraftproduksjon. Og landbasert vindkraft er økonomisk forsvarlig. Ikke er jeg overbevist om at kjernekraft er løsningen på alle problemer heller: Vi vet ikke helt hvordan kostnaden for slike prosjekter vil se ut. Det vil trolig finnes billigere prosjekter både innen vindkraft og ytterligere vannkraft.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS