Erik Solheim i leiligheten sin på St. Hanshaugen i Oslo

– Kinas logikk vil føre til en fredeligere verden

Erik Solheim er blant de ivrigste forsvarere av Kina i norsk offentlighet. Han er likevel ikke enig i at det gjør ham til deltaker i en informasjonskrig.

Publisert

I leiligheten på St. Hanshaugen har Erik Solheim dekket veggene med bøker om Kina, India, Tyskland og USA. Rett bortenfor ligger Ila skole, der både han selv og barna hans har gått. Dagen etter Minerva møter ham skal han igjen til det digre landet som har gått fra kulturrevolusjon til stormakt på to generasjoner. Han har tilbragt store deler av tiden sin i India og Kina de siste årene.

Solheim bruker flittig sine kanaler i sosiale medier til å vise til fremskrittene som gjøres i Kina. Enkelte har stusset på dette og skrevet kritiske kommentarer under hans poster. For Kina er ikke akkurat noe demokratisk fyrtårn, og landet står i en tiltagende interessekonflikt med vår viktigste allierte, USA.

Han legger imidlertid ikke skjul på engasjementet sitt. Etter mange år som politiker, minister, og diplomat i FN med ansvar for FNs miljøprogram (UNEP), er han i dag medlem av The China Council for International Cooperation on Environment and Development (CCICED) – et organ som gir råd til den kinesiske regjeringen om spørsmål knyttet til utvikling og klima. Han sier til Minerva at han ikke mottar honorar for denne posisjonen. Før vi begynner intervjuet vil han slå fast noen overordnede tanker:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS