NYHET Minervapodden uke 42 Ansvarlig redaktør Nils August Andresen og nyhetsredaktør Aksel Fridstrøm diskuterer Liz Truss' avgang og EU-debatt. Publisert fredag 21. oktober 2022 - 09:36 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Du kan lytte til Minervapodden på Spotify, iTunes og SoundCloud. ✕ nyheter podcast minervapodden eu storbritannia liz truss Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post
Begrep til besvær DEBATT: Andre begreper enn «mikroaggresjon» er kanskje like så godt egnet til å beskrive de former for utenforskap som minoritetsgrupper kan oppleve som del av hverdagen. Terje Olsen Gunhild A. Frisell
Pluss Kritisk til at Ukraina bryter bånd til den russiske kirke Caritas Norge mener Ukrainas nye lov ikke står i proporsjon til sikkerhetsproblemet.
For å lese pluss-artikler må du være abonnent Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud
Pluss Det tok lang tid før Norge ville bruke ordet «Iran». Høyre ville vite hvorfor. Bård Ludvig Thorheim (H) mener det gjennomgående er manglende uttalelser fra regjeringen og Barth Eide når det gjelder Iran.
Sist jeg sjekket påla Jesus oss å misjonere DEBATT: Religionsfriheten står heldigvis sterkt i Norge. At to av fem bispekandidater i Oslo ikke ønsker at alle mennesker skal bli kristne, ser likevel ut til å bryte med en av kristendommens største selvfølgeligheter. Trond R. Hole
Pluss – Ukrainerne kan lage gull av gråstein Etter siste tur med utstyr til Ukraina er bystyremedlem Lars Petter Solås forsiktig optimist.
Pluss Krigen sprer seg, men Israel står sterkere Israel har aldri før vært mer upopulært eller stått i en lengre krig. Likevel er selvtilliten tilbake.
Pluss Bedrifter betaler full skatt NHH-forskere parkerer sommerens skattedebatt: Bedrifter betaler ikke halv skatt, men akkurat passe. – I det store og hele betaler bedriftene vel 20 prosent i skatt. Det er akkurat sånn vi ønsker å ha det, sier førsteamanuensis Finn Kinserdal.
Pluss Hva gjør den radikale delen av klimaaktivismen med egen sak? Radikale klimaaktivisters virke skaper stor irritasjon verden over, og har få resultater å vise til. Det smaker mer av narsissisme enn av reell aktivisme. Espen Goffeng
Er boken Partiet en uetisk og uetterrettelig drittpakke? Et samlet medie-Norge mener det eneste viktige å diskutere nå er om mangel på samtidig imøtegåelse og bruk av anonyme kilder er en skandale eller en katastrofe. De tar feil.
Eksklusjon som politisk maktmiddel DEBATT: Det bør være høy terskel for å å fjerne folkevalgte og medlemmer fra partiene med makt.
Jimmy Carter fyller 100 år – Idealisten som ble president Få amerikanere lengter tilbake til Carter som president, men hans moralske prinsipper og fokus på humanitære saker har holdt ham relevant på verdensscenen. I dag fyller han 100 år. Johan Fredrik Mikaelsen
Pluss – Den kulturen som har skapt det velstående Norge, er man i ferd med å demontere Det er få som diskuterer de dypere problemene i norsk økonomi, mener sjeføkonom i Sparebank 1-Gruppen Elisabeth Holvik.
Masseovergrep i Mazan og Frosta – slutten på menns dominans? DEBATT: Tallene fra voldtektsakene i Mazan i Frankrike og i Frosta er svimlende. 90 dokumenterte overgrep i første tilfelle, 88 i det andre. Men kan det komme noe positivt ut av dem? Vibeke Knoop Rachline
Pluss Studie: Buy American blir dyrere, med laber effekt Innstrammingen i regelverket for offentlige innkjøp i USA de kommende årene vil ifølge fersk studie øke kostnadene, men ikke gi så mange arbeidsplasser.
Pluss Gyldendal – sakprosautfordrer som tøyer grensene – I dokumentariske bøker er det naturlig at levende mennesker som omtales skal orienteres, sier Tuva Ørbeck Sørheim, forlagssjef i Kagge, det største forlaget for norsk sakprosa. Gyldendal hadde bare halvparten så mye omsetning i segmentet i fjor.
Pluss I Springfield spiser de hund Donald Trumps debattopptreden mot Kamala Harris er blitt harselert mye med, men utviklingen i solbeltestatene kan tyde på at det er Harris som trenger en gamechanger. Kristian Tonning Riise
Friheten til å legge folk i lenker og andre perversiteter Ketil Raknes’ bok om den amerikanske rasismens historie og dens metastase langt inn i trumpismens rekker bør leses, ikke minst av våre unge nasjonalkonservative. Og kan det være slik at en del folk på høyresiden, nærmest av politisk instinkt, reagerer negativt på uttrykket «antirasisme»?
Pluss Man sparer jo penger som sykmeldt! Hvis man ikke må dra på jobb, går kostnadene ned. Hvorfor er det ingen som snakker om det?
Pluss Fortreffelige foreldre Er foreldre grunnleggende mer empatiske enn barnløse? Kanskje. Men påstanden funker bedre til å styrke følelsen av overlegenhet for de som har formert seg, enn å vinne frem i den store barnedebatten.