KOMMENTAR

Sultan Abduhamid II (1909)

Er det plass til en Sultan i Brussel?

Enigheten som skal bane vei for endelig svensk NATO-medlemskap virker lappet sammen etter kjøpslag i en orientalsk basar. Men man svever ikke inn i EU på et flyvende teppe.

Publisert

Det var, med rette, et gledens øyeblikk i NATO, og Norge da Stoltenberg kunne annonsere at Sverige nå er på vei til fullt medlemskap i alliansen. Stoltenberg selv er i ferd med å ta bolig i samme panteon som Fridtjof Nansen og Thor Heyerdahl, blant de nordmenn som har utrettet noe stort i verden uten å være kunstnere.

Selv om Tyrkia igjen ser ut til å kunne hale ut prosessen, med ratifisering først i oktober, skal noe utrolig skje for at Sverige ikke er fullverdig medlem ved årets slutt. Der vi andre gleder oss over en kraftig styrket sikkerhetsflanke i nord, har president Erdogan imidlertid også fått med seg en del godbiter.

For det første nye F-16-fly. Biden-administrasjonen sier den nå vil overføre nye jagerfly til Tyrkia, i tillegg til å oppgradere gamle. Den amerikanske kongressen ønsker seg garantier for at de nye flyene ikke vil brukes til sedvanlige provokasjoner over greske øyer. Man kan jo håpe, men det har nå nettopp vært for å møte gresk opprustning Tyrkia har ønsket seg større kraft i luften. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS