SPALTIST

Vladimir Putin under feiringen av seieren over Nazi-Tyskland i Moskva 9. mai 2022.

Vi trenger en plan B

Utenriksministeren slår fast at uten USA vinner Russland Ukraina-krigen. Men trusselen om at USA trekker seg tilbake over havet er reell. Derfor må Europa ruste så kraftig opp av vi kan forsvare oss selv.

Publisert

«Vi er nødt til å ha USA med på laget, også i framtida, om vi skal hindre at Putin vinner». Utenriksminister Espen Barth Eide var klar overfor TV 2 på torsdag. Han snakket om økonomisk og militær støtte til Ukraina, men dette handler om Europas fremtid mer generelt. Han fortsatte med at Ukrainas forsvarskampen også er vår kamp. «Den er viktig for hele den europeiske og vestlige sikkerhetsarkitekturen, og vi i Europa gjør mye, og bør gjøre mye. Men det er ikke mulig uten USA.»

Jeg har nylig utgitt en bok om hvor viktig det transatlantiske forsvarssamarbeidet er, og er selvsagt helt enig med Barth Eide i at vi må gjøre alt vi kan for å bevare dette. At Europa tar en større del av byrden ved å forsvare Ukraina er viktig både i seg selv, og fordi det gjør det lettere å overtale amerikanerne til å fremdeles bidra til vår sikkerhet. De har med rette klaget over at europeerne altfor lenge og i altfor stor grad «tok ferie fra strategi», for å bruke Robert Kagans ord, og delvis ble en gratispassasjer på USAs styrke. Denne amerikanske kritikken startet ikke med Trump, men med Obamas forsvarsminister Robert Gates.

Problemet med utenriksministerens utsagn er at vi ikke lenger kan ta alliansen for gitt. Støtten fra USA til Ukraina har tørket inn, og får allerede følger ved fronten, der ukrainerne mangler våpen. Det er uvisst om og når det kommer mer støtte fra USA. Dersom Trump skulle bli president igjen neste år, er det ikke bare støtten til Ukraina som er i fare, men også USAs sikkerhetsgarantier overfor sine NATO-partnere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS