Bekymret, ikke fattig

En omfattende Gallup-undersøkelse av Trumps støtte finner at hans tilhengere ikke har lav inntekt eller er spesielt rammet av globalisering eller industridød, men de er mer bekymret for økonomien og bor i etnisk hvite nabolag der folk er sykere.

Publisert Sist oppdatert

Jeg publiserte i mars en kritisk analyse av de økonomiske forklaringene på Trumps suksess. En meget interessant analyse av Gallup-data publisert 6. september utfyller det vi tidligere har visst. (En tidligere versjon er omtalt av Washington Post og Vox 12. august).

Gallup spør i år ikke om hvem du vil stemme på, men isteden om respondenten har et positivt (favorable) eller negativt inntrykk av kandidatene. Gallups seniorøkonom Jonathan Rothwell samlet alle disse svarene fra perioden 8. juli 2015 til 31. august 2016. Antallet respondenter – i alt 106.361, blir dermed så stort at det gjør det mulig med en svært detaljert nedbrytning av tallene. Ulempen kan være at oppfatningene kan ha endret seg over tid. Det er også verdt å merke seg at flere kommer til å stemme på Trump i november enn de 35 prosent som har et positivt inntrykk av ham i Gallups undersøkelser, enten på grunn av partilojalitet eller fordi de misliker Hillary Clinton enda mer.

Nedenfor presenteres noen hovedfunn, og det dreier seg gjennomgående om å isolere effekten av hver enkelt variabel, altså når alle andre variable holdes konstant (for en nærmere drøfting av dette viser jeg til paperet).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS