KOMMENTAR

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, statsminister Jonas Gahr Støre og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under pressekonferansen om koronasituasjonen i Marmorhallen 12. november 2021

Helsemyndighetene gir oss ikke svarene vi trenger

FHI presenterer både optimistiske og pessimistiske scenarier for omikronepidemien. Men hvilket av dem som egentlig er å foretrekke, sier modellene deres ingenting om.

Publisert Sist oppdatert

Etter snart to år med pandemi, smitteverntiltak og et storstilt vaksinasjonsprogram er det en sannhet som for alle burde begynne å feste seg: Det finnes ingen troverdig plan for å utrydde SARS-CoV-2 viruset. Covid-19 er derfor en sykdom vi må lære oss å leve med.

Bruk av kontaktredusererende smitteverntiltak og boostervaksiner kan i beste fall bare forsinke det uunngåelige faktum at tilnærmet alle vil bli smittet, de fleste av oss opp til flere ganger gjennom livet. Heldigvis har vi også svært gode forutsetninger for å håndtere dette, ettersom vaksinene fremdeles gir god beskyttelse mot å utvikle alvorlig sykdom.

Nå som vi går inn i et nytt år med pandemi, er det avgjørende for våre muligheter til å leve uten smitteverntiltak at denne innsikten blir lagt til grunn for den videre håndteringen av pandemien. Og denne innsikten tilsier da at utgangspunktet må være at det ikke er hensiktsmessig å bremse smitten mer enn hva som er absolutt nødvendig for å forhindre at helsetjenesten kollapser. For så fremt vi kan unngå en slik kollaps i helsetjenesten, er det realiteten en fordel at epidemien får spre seg raskt gjennom befolkningen for å normalisere sykdommen, fremfor – gjennom kostbare og inngripende tiltak – å utsette det uunngåelige på ubestemt tid.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS