KULTUR

Når det grønne skiftet kveler de lokale tradisjonene

Publisert

Hvordan ser det ut når en liten, landlig familiebedrift møter den moderne, grønne storkapitalismen? Akkurat det skildrer spillefilmen Ferskenlunden i Catalonia (2022), regissert av Carla Simón og Arnau Vilaró. I den catalanske landsbyen Alcarràs kommer familien Solé sammen hvert år for å høste ferskener. Det har de gjort i generasjoner – inntil denne sommeren som vi følger dem.

Grunnen til at dette er deres siste sommer, er at Solé ikke eier den, altså grunnen der ferskentrærne står plantet. De har fått leie den av landeierens familie: Etter at Solé reddet landeierne og gjemte dem i kjelleren under den spanske borgerkrigen, fikk familien et løfte om at de skulle få dyrke denne marken.

Og det har de gjort, år etter år. Men med en ny generasjon som ikke husker løftene – datidens æreskodeks krevde ingen underskrift, man stolte på at den andres ord ville bli holdt også av deres barn – eller i alle fall ikke bryr seg om dem, kommer endringen: Landeieren vil nå anlegge en solcellepark i ferskenlunden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS