Finansdepartementets tale er nei, nei

Sjefene for det tohodete Statens pensjonsfond får ingenting av det de peker på i fondsmeldingen for 2024, Nicolai Tangen og Norges Bank får ikke investere i unoterte aksjer. Kjetil Houg og Folketrygdfondet får ikke investere mer i Norden, men blir i stedet fratatt penger.

Publisert Sist oppdatert

Fondsmeldingen ble presentert av finansminister Trygve Slagsvold Vedum fredag og dekker Norges Bank Investment Managements forvaltning av Statens pensjonsfond utland (Oljefondet, SPU) og Folketrygdfondets forvaltning av Statens pensjonsfond Norge. Mens SPU eier globale aksjer og obligasjoner for 17 500 milliarder kroner pr. fredag, hadde SPN norske og litt nordiske aksjer og obligasjoner for 354 milliarder kroner ved nyttår.

NBIM og Nicolai Tangen har lenge ivret for å få investere i unoterte aksjer, og la i september i fjor frem et diskusjonsnotat om hvorfor det er en god ide. NBIMs første sjef Knut Kjær foreslo det samme i 2006, mens etterfølgeren Yngve Slyngstad gjorde det i 2010 og 2018. Finansdepartementet sa nei hver gang. NBIMs ønske har fått både støtte og motstand fra akademikere. Sentralt i diskusjonen er hva som er riktig risikojustert avkastning i unoterte aksjer, kostnader, åpenhet og hva som er Oljefondets fortrinn.

«Ikke tilstrekkelig belyst»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS