Sylvi Listhaug

Påvirkningsagenten på innsiden

Når du sitter i sentralstyret i et parti burde det være selvsagt at du ikke mottar betaling for å gi råd om hvordan partiets politikk kan påvirkes. For Listhaug og Jensen er det helt uproblematisk.

Publisert Sist oppdatert

I går ble det kjent at Sylvi Listhaug i september 2013, mens hun var ansatt i First House, men før hun ble landbruksminister, hadde et oppdrag for Norges Idrettsforbund knyttet til deres lobbyvirksomhet for å få vinter-OL til Oslo i 2022. Ifølge fakturaer som Dagbladet og Aftenposten har fått innsyn i, jobbet Listhaug med en ”strategi Frp”. Dette skjedde samtidig som Listhaug var sentralstyremedlem i partiet.

Listhaugs godt betalte jobb i First House omfattet altså å hjelpe en klient med å overbevise det partiet hun satt i ledelsen i om at bestemt svar i en omstridt sak var riktig. Vi har ingen indikasjoner på at Listhaug personlig forsøkte å påvirke partiet direkte. I Politisk Kvarter i morges kunne ikke Siv Jensen huske om saken hadde vært oppe i sentralstyret, men i så fall ville Listhaug ha meldt seg inhabil. Jensen bekreftet at Frp visste at Listhaug jobbet for NIF, men ikke hva hun konkret gjorde. Det er derfor uklart om Jensen visste at Listhaug hadde Frp som ansvarsområde i OL-saken.

Betalt for påvirkning

Likevel kan det være liten tvil om at målet med oppdraget var å få frem en bestemt beslutning i Frp.

Om Listhaug-fakturaene sa kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Niels Røine, til Dagbladet i går:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS