Leder for Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup
Leder for Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup

– Jordmormangelen økte betydelig med tidlig ultralyd til alle landets gravide

Hvorfor er det jordmorkrise når antall jordmødre per barn født øker? Lederen for Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup, mener forklaringen er eldre fødende, langstrakt land – og stadig flere krav om hvor jordmødre skal være.

Publisert

Står vi midt oppe i en jordmorkise? Jordmødrene selv mener at de blir uforsvarlig underprioritert – og er ikke nedlegges av ABC-klinikken et bevis på at de har rett?

Det er for få jordmødre i forhold til fødetilbudet Norge ønsker å tilby. Men direktør for arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, antydet i forrige uke at dette er et politisk villet problem. Og det skyldes hovedsakelig at krav om jordmødre i kommunene, for eksempel på helsestasjonene, gjør at det blir økt konkurranse om jordmødrene – som igjen kan betyr at det blir vanskeligere å fylle de mer krevende stillingene på sykehusene.

Denne forståelsen reflekteres også tilsynelatende i Helsedirektoratets egne tall. Der kommer det frem at antallet årsverk nasjonalt per fødsel har økt fra 2015 til 2022. Dette skjer samtidig som det er en liten nedgang i antall jordmødre totalt; økningen skyldes altså en klar nedgang i antall fødsler.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS