Kommandøren for landstridskreftene i Nord-Norge, generalmajor Sverre Diesen.
Kommandøren for landstridskreftene i Nord-Norge, generalmajor Sverre Diesen.

To tanker i hodet

Den norske forsvarsdebatten preges av at modernister og tradisjonalister ser både problemene og løsningene svært forskjellig. Begge har noe å lære oss.

Publisert Sist oppdatert

Sverre Diesens rører i grumsete vann i sitt siste intervju i Minerva, den 28. oktober. Den stadig mer polariserende forsvarsdebatten handler om trusselpersepsjon, innretning og anvendelse av norske styrker og viljen til å bruke penger på forsvar. Det finnes to fløyer som ser diagnose og medisin forskjellig.

Ved nærmere ettersyn er det derimot ikke sikkert at man må velge en side. Begge parter har rett, men følger hver sin logikk. Løfter man blikket, er det opplagt at vi ikke bare kan, men må prioritere det beste fra begge sider. Det handler om det helt grunnleggende for enhver stat: Sikkerhet som forutsetning for fred, frihet og utvikling. I dag og om 20 år.

Med sin bakgrunn som forsvarssjef og nåværende rolle som forsker og offentlig debattant har Sverre Diesen formet mye av forsvarsdebatten de siste to tiår. Diesen og de som følger ham kommer fra miljøer som liker å tenke nytt og ikke være knyttet til eksisterende avdelinger, plattformer eller konsepter. De ønsker å utnytte ny teknologi og at Norge skal være ledende i en slik utvikling.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS