KOMMENTAR

Om Andrew Tate gis hele ansvaret, er det all grunn til å tro at høyresidens suksess vil gjenta seg, skriver Alexander Z. Ibsen.
Om Andrew Tate gis hele ansvaret, er det all grunn til å tro at høyresidens suksess vil gjenta seg, skriver Alexander Z. Ibsen.

Andrew Tate blir en sovepute

Hvis venstresiden tror at det er TikTok og mørkemenn på internett som er ansvarlige for høyrebølgen i skolevalget, vil de neppe få den til å avta med det første.

Publisert

Skolevalgresultatet fra i år har allerede blitt gjenstand for mer obduksjon enn hva som er vanlig for skolevalg. Det henger åpenbart sammen med at høyresiden tok en «storeslem», med både Høyre og Frp som større enn Arbeiderpartiet. 

For mange kommentatorer er det vanskelig å skjule skuffelsen når de kommer med ettervalgsanalysene. Magnus Marsdal spør retorisk om ikke det var på TikTok høyresiden vant valget. Som skolevalget i Sverige i fjor viste, kan det mobiliseres kraftig blant unge digitalt. Og når vi først er inne på TikTok, er vi i berøringsavstand med det mørke internettet, der skikkelser som Jordan Peterson og Andrew Tate befinner seg. Marsdals analyse er ikke spesielt oppstemt:

«De sosiale mediene er ikke bare ‘medieforbruket’ til unge innbyggere, de er så å si lufta de puster i. Fra morgen til natt. Nå er det FpU, Unge Høyre og Andrew Tate og de som verre er som presenterer den politiske verden for dem. I en formativ fase av livet.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS