De fleste IS-barn blir igjen i Irak og Syria også med Erna Solbergs oppmykning

PST har anslått at det kan være omlag 40 barn med tilknytning til Norge med fremmedkrigere i Irak og Syria som foreldre. De færreste av disse vil bli hentet til Norge.

Publisert Sist oppdatert

På politisk kvarter tirsdag lanserte statsminister Erna Solberg en oppmykning av regjeringens politikk for barn av fremmekrigere med rett til norsk statsborgerskap.

Ifølge statsministeren vil regjeringen åpne for å hente hjem de barna som har mistet begge sine forsørgere. I flere medier ble statsministerens uttalelse tolket som at regjeringen nå snur i spørsmålet om hvorvidt barn av IS-krigere skal få hjelp til å returnere til Norge. Denne forståelsen utsløste også en reaksjon fra FrPs Per Willy Amundsen som har uttalt at det er «uklokt og skuffende av Solberg å åpne for å hente barn av IS-krigere».

Men hvor mange slike barn er det egentlig som omfattes av statsministerens linjeskift? Ifølge PST skal det være omlag 40 barn med tilknytning til Norge som født i Syria med fremmedkrigere som foreldre, men det knytter seg usikkerhet til hvor flere av disse barna befinner seg. Ikke minst er det uklart hvor mange av dem man kjenner til, som er foreldreløse.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS