SPALTIST:

Bilde: Pixabay

Det er livsstilen din teknokratene hater

Svenske teknokrater skyr ingen midler for å frata folk valgfrihet i hverdagen. En rekke nye lover og regler innføres på tross av folkeviljen og uten spesielt holdbare argumenter.

Publisert Sist oppdatert

Hva har kontanter, bilen, villaen, flyet og jaktvåpenet til felles? De har alle blitt underlagt en politisk innsats for å innskrenke den individuelle friheten. Den private sfæren innskrenkes litt etter litt av en teknokratisk vilje til å korrigere folks hverdag. Etterkrigstidens sosiale ingeniørkunst, som mange trodde var utdatert, har kommet tilbake med full kraft, og vunnet tilhengere på tvers av de politiske blokkene – til og med i næringslivet.

Første juli i år ble røyking forbudt på svenske uteserveringer. Det var ikke lenger opp til den enkelte eier av restauranten eller kafeen å bestemme om gjestene skulle få røyke der eller ikke. I tiden etter at forbudet trådte i kraft har merkelige scener utspilt seg. På uteserveringene står bord tomme, mens gjestene står noen meter borti gaten og røyker. På fortauet ligger sneipene.

Ingen later til å ha tenkt gjennom hvordan forbudet skal implementeres, eller hvilke konkrete konsekvenser det får. Systemet baserer seg på at innbyggere skal angi hverandre. Dersom røykeforbudet ikke overholdes av gjestene, er det restauratøren som lider konsekvensene. Det hele ligner en parodi.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS