KOMMENTAR

Spekeskinke må vel kalles eldgammel mat for folk som ønsker å realisere villmarkslivet.
Spekeskinke må vel kalles eldgammel mat for folk som ønsker å realisere villmarkslivet.

Hvordan spise til fjells?

NATUR PÅ LØRDAG: Hva skal en spise når en ikke har kjøleskap og fryseboks, solen steiker og det er bålforbud, eventuelt frysende kaldt? Planlegger du å bo i villmarken, er dette noe du kan lære deg først som sist.

Publisert

En skal til fjells i flere dager uten kjøleskap og fryser. Hva skal en spise? Et kjapt google-søk på turmat gir treff på frysetørret posemat. Praktisk ekspedisjonsmat. Med straks førti overnattinger til fjells dette året uten kjøleskap og fryser, er jeg antagelig også i målgruppen. Likevel har jeg ikke engang kommet på å kjøpe frysetørret mat, i det hele tatt tenkt tanken om spesialmat for fjellturer. Ikke engang vinterstid, når det er beinkaldt, har tanken falt meg inn. Spesialmat? For turbruk? En trenger jo sjelden spesialmat for å dra på fjellet, med mindre en da tenker seg på ekspedisjoner under mer ekstreme forhold.

Slik bønder på 1800-tallet ble sett som linken bakover til vikingene, grunnvollen i nasjonalstaten, er det også bondekost og tanker om hvordan de lagret mat som funker når en skal overleve i fjellet mange dager uten frys og kjøleskap. Pluss spise godt uten at maten blir ødelagt, uansett tid på året.

For hvilken kost laget bøndene? Ikke det som kommer opp blant de første treffene på turmat, de billigste grillpølsene du finner i butikken. Pølser som er halvparten kjøtt, halvparten billig hvetemel, surner i plastpakka når tempen stiger om sommeren og er fulle av tomme kalorier. De laget spekemat, både fisk og kjøtt. Spekemat er blant den mest effektive turmaten som finnes, både på kalorier og vekt. Dessuten er det salt, om en svetter, og passer til det meste av tilbehør.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS