KOMMENTAR
Foto: Kimm Saatvedt, Det kongelige hoff
Marius Borg Høiby er også en arving
Å snakke om gener når en mann ruser seg på kokain og slår kvinner, er ubehagelig og kan virke kynisk. Marius Borg Høiby gjør det likevel nødvendig.
Denne uken var revolusjonen nær ved å komme til Norge. I hvert fall kunne det virke slik, da Aslak Nores tekst om Marius Borg Høiby spredte seg i sosiale medier, ledsaget av lavmælte, men insisterende krav om republikk.
«Problemet med den prinsippløse norske holdningen til monarkiet er at den er prisgitt tillit», skriver Nore – og den tilliten eroderer når «medlemmer av kongefamilien banker opp kvinner». Nå mener jeg at det finnes gode, prinsipielt forsvarlige grunner til å holde seg med monarki. Men Nore har rett i at tillit er viktig, enten man har prinsipielle grunner eller ikke for monarkiet.
Og han mener nå at det er et aspekt ved det moderne kongehuset som nærmest produserer tilfeller av typen Marius Borg Høiby – og dermed vil sørge for at den tilliten ikke kan opprettholdes. Det handler om «den interne urettferdigheten som ligger innebygget i et tronarvesystem. ‘The heir apparent’ skal arve tronen, hva med de andre?»
Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-
Bestill her