KOMMENTAR

Krangel om klimautredning

I april leverte Norges institusjon for menneskerettigheter en utredning om hvorvidt utvinning av nye petroleumsforekomster er i strid med grunnloven. De skrev at utredningen kom på bestilling fra Olje- og energidepartementet, men departementet avviser å ha bestilt en slik utredning.

Publisert Sist oppdatert

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) er et organ som ligger under Stortinget, og som ble opprettet i 2015 for å overvåke situasjonen for menneskerettigheter i Norge.

I april publiserte NIM et brev de har skrevet til Olje- og energidepartementet (OED) som har fått betydelig medieoppmerksomhet. I brevet skriver NIM at «[D]epartementet har bedt Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) utrede når staten vil ha plikt etter Grunnloven (Grl.) § 112 til å nekte godkjenning av planer for utbygging og drift av petroleumsforekomster (PUD) ‘av omsyn til klima og miljøet elles’».

En slik utredning kan betraktes som en omkamp: Det er bare to år siden Høyesterett avviste et søksmål fra flere klima- og miljøorganisasjoner om at statens tildeling av nye oljelisenser var grunnlovsstridige. NIM engasjerte seg mot statens syn også i den saken, som nå altså er avgjort av landets høyeste domstol.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS