KOMMENTAR

Erling Haaland på sin første trening for Borussia Dortmund i januar 2020.

Haaland og felles-skapelsen

Er Erling Haaland skapt av det norske, sosialdemokratiske fellesskapet? Det synes å være en utbredt tanke på venstresiden. Men som argument mot skatteflytting til Sveits er det temmelig problematisk. 

Publisert Sist oppdatert

Alfie Haaland flytter til Sveits. Han er en av etter hvert ganske mange rike mennesker som utvandrer i hvert fall delvis fordi de synes den siste runden med skatteøkninger har vært i overkant.

Mange er frustrert over at folk reiser fra skatteregningen, og det kan jeg forstå. For at et land skal fungere godt over tid, trenger det borgere som føler en forpliktelse på sitt eget land – en positiv form for nasjonalisme eller patriotisme.

En slik forpliktelse er likevel – selvsagt – ikke uavgrenset, og den kan vanskelig påtvinges borgerne. Det blir spesielt tydelig i møte med et av argumentene som brukes for å vise hvor fæle skatteflyktningene er. Substansen i argumentet går omtrent som følger: «Dere må bli her og betale skatt fordi dere skylder Norge alt. Det er Norge – det sosialdemokratiske Norge – som har skapt dere og gjort dere til dem dere er.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS