NYHET Produsert av Christofer Owe, Livestream Oslo Tojes time: Helge Pharo Historieprofessor Helge Pharo og Asle Toje diskuterer bistandens irrganger, samtidshistoriens selvmotsigelser, problemet med internasjonaliseringen av universitetene – og hvorfor er nordmenn så opptatt av Amerika? Publisert torsdag 20. oktober 2022 - 15:05 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Du kan se Tojes time på YouTube eller lytte på Spotify, iTunes eller SoundCloud. ✕ podcast tojes time helge pharo nyheter Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post
Pluss Det vidtgående forbudet mot konverteringsterapi kommer uten politisk debatt, på et tynt kunnskapsgrunnlag og med uklare konsekvenser. Ingen tør å trekke i bremsen for fremskrittet. Homsehatet i kirken er ikke hva det en gang var. Samtidig har den faglige debatten om kjønnsdysfori blant ungdom de siste årene skutt fart. Er dette rett tid for å regulere samtalen med drakoniske lover?
Pluss – Klimabevegelsen kan ikke bli en undergruppe av Sosialistisk Ungdom Klimasaken er så alvorlig at den må favne bredest mulig. Da er det uklokt å blande engasjementet for miljøet med støtte til palestinerne, mener nestlederen i Unge Venstre.
For å lese pluss-artikler må du være abonnent Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud
To spørsmål om Israel til Olav Elgvin DEBATT: Mange lytter til Olav Elgvin i den offentlige debatten. Derfor er det behov for å forstå noen av hans nylige uttalelser om krigen i Gaza. Torkel Brekke
Pluss Regjeringen handler med oljepenger på krita i budsjettenigheten SV binder statsbudsjettet til nye utgifter vi ikke har inndekning for på sikt. Alexander Z. Ibsen
Pluss Høyrepopulistiske partier motiveres nå av Geert Wilders' suksess Partier som ønsker radikale endringer i EU samlet seg til konferanse i Firenze. De sikter seg inn mot vårens valg til Europaparlamentet.
Pluss NATO har et Ukraina-problem NATOs videre skjebne er knyttet til utfallet i Ukraina. Dersom Europa ikke klarer å vise samhold, kan USA revurdere sitt videre engasjement.
Et kulturliv uten staten? DEBATT: Opplevelsen av kunst er en privatsak, en egenutvikling, et personlig «dannelsesprosjekt». Der kan ikke staten ha noen rolle.
Pluss Det kvinnelige blikket Øystein Sjåstads bok søker å rette opp for manglende kvinnedekning i kunsthistorien. Men det som er ment som et dypdykk ender opp med å pirke mest på overflaten. Linn-Aurora Wengen
Pluss Vi må snakke om kjernekraft Det er et åpent spørsmål om kjernekraft er en god idé i Norge. Men argumentene mot å prøve er så svake eller så selektive at det nærmer seg et demokratisk problem. Nils August Andresen
En ærligere boktittel kunne vært «Trond Giske er verdt å slåss for» Bildet av en vaffelstekende grasrotmann i Nidaros sosialdemokratiske forum til tross – man får en følelse av at Giskes viktigste tema er ham selv og boken et ledd i hans retur til «Makta».
Pluss – Jeg håper inderlig at ikke flere land går i Tyskland-fella og stenger reaktorene de har California var på nippet til å miste sitt siste kjernekraftverk. Da tok Paris Ortiz-Wines og andre klimaaktivister affære.
Fremragende fra Jonas Bals om fascisme og antifascisme Ingen grunn til å frykte et propagandaskriv når Jonas Bals gir seg i kast med historien om fagbevegelsens kamp mot fascisme. Bals er politisk, men driver ikke med spinn, og bør leses av alle historieinteresserte.
Pluss Farvel, temperaturmål! God dag, klimaavgifter! For å løse klimakrisen må klimatoppmøtet i Dubai vinke farvel til temperaturmål og ønske klimaavgifter velkommen. Øystein Sjølie
Kontantstøtte sikrer velferd og valgfrihet DEBATT: At venstresiden vil institusjonalisere omsorgen for de minste er ikke nytt. Det er uklart hvorfor borgerlige partier vil det samme. Jon Gudbrand Fliflet
Pluss Hamas hjalp Geert Wilders Palestina-demonstrasjoner i Nederland ser ut til å ha skjøvet klimaskepsis i bakgrunnen og innvandringsspørsmålet frem.
Pluss Arbeiderpartiets Palestina-kompromiss gir liten mening Forslaget har ingen praktisk betydning, har dårlig signaleffekt og danner uheldig presedens.
Pluss At dronning Erna blir sittende, viser frem en krise i Arbeiderpartiet – og i Høyre En skadeskutt Erna Solberg er kanskje en bedre statsministerkandidat enn både Jonas Gahr Støre og alternative Høyre-ledere. Det er et problem.