Tap av makt korrumperer

Kunstnerfagforeningene står i fare for å miste sin monopolmakt i stipendkomiteene. Om makt korrumperer, kan det se ut som tap av makt korrumperer enda mer.

Publisert Sist oppdatert

27. november var det en debatt i Dagsnytt 18 mellom billedkunstneren Wenche Gulbrandsen, tidligere leder i Norske Billedkunstnere (NBK), billedkunstneren Dag Hol og kulturminister Linda Hofstad Helleland. Debatten handlet om at kulturministeren har foreslått å foreta en (liten) justering av dagens ordning for oppnevning av medlemmer i kunstnernes stipendkomiteer, som fordeler en honningkrukke som er så stor som 300 millioner.

Det foregår utskiftninger med jevne mellomrom i Kinas kommunistparti, men det er fortsatt den samme klikken som styrer.

I dag er det kunstnerfagforeningene som oppnevner disse medlemmene. Kulturministeren vil at fagforeningene bare skal få innstillingsrett, slik at også andre kunstnere enn de som er medlemmer av fagforeningene, skal kunne bli oppnevnt. Dag Hol vil gå lenger for å hindre at en klikk med felles og intolerant kunstsyn skal kunne fortsette med å utestenge annerledes tenkende kunstnere fra å få stipend. Han vil også at representanter for det kunstinteresserte publikum skal være representert i disse stipendkomiteene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS