NYHET

Amerikanske forskere sier legemiddelet kan være den perfekte oppskriften på opioidavhengighet, i Norge tar bruken av

På 14 år har antallet døgndoser av legemiddelet oksykodon vokst med 3 millioner. Står Norge på terskelen av en egen opiodkrise?

Publisert Sist oppdatert

En opioidepidemi av nesten apokalyptiske dimensjoner raser over USA. Mellom skitne sprøytespisser, kriminalitet og familier lagt i grus, og i en virkelighet der hylende blålys fra en ambulanse ofte er det eneste glimt av håp:

Ifølge OECD mistet nesten ufattelige 400 000 amerikanere livet som følger av en overdose opioider i årene 1999 til 2017, i krisen som kan spores tilbake til 1990-tallet. Opioidepidemien har bidratt til at forventet levealder falt i USA i 2015, for første gang på 100 år. Bare i 2017 var tallet på opioidoverdoser om lag 50 000.

Den dramatiske overdosestatistikken kan likevel ikke fullgodt beskrive omfanget av katastrofen. Over ti millioner amerikanere antas å misbruke opioider. I 2017 anslo Det Hvite Hus den samfunnsmessige kostnaden, med økte helseproblemer, mer kriminalitet og lavere økonomisk produktivitet, til å være på over 500 milliarder dollar årlig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS