«Albertine i politilegens venteværelse» av Christian Krohg (1887)

Henrik Ibsens publikum var godt kjent med sedelighetsdebatten

1800-tallets Kristiania var et sted der vold og prostitusjon var dagligdags, sier Zara Vigardt og Geir Tandberg Steigan.

Publisert

Einar Duenger Bøhn og Öde Nerdrums teorier om skjulte budskap i Henrik Ibsens skuespill åpner opp større betraktninger om seksualitet i 1800-tallets Kristiania. De to antar, blant annet, at overgrep omhandles i Gjengangere og at både skjult homofili og organisert prostitusjon utgjør en del av handlingen i Vildanden. Litteraturekspertene er ikke enige i disse teoriene, mens teaterfolk holder døren på gløtt.

Henrik Ibsen skrev sine stykker til publikum i 1800-tallets Kristiania. Selvom spørsmål om seksualitet var mer undertrykket dengang, var det likevel gjenstand for offentlig debatt og kunne finne utløp i kunstnerisk innpakning. I litteraturen skrev for eksempel Rudolf Muus romaner med tidvis vovet tematikk, utgitt under pseudonym.

Zara Vigardt og Geir Tandberg Steigan har lenge befattet seg med livet i Kristianias underverden, der vold, ran og prostitusjon var en stor del av hverdagen. På sosiale medier legger de to ut miniportretter av glemte skikkelser fra dette universet, på kontoen @vigardtogsteigan.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS