NYHET

Når sannheten blir politikk, utfordres vitenskapen

Fredag var det 225 år siden den første vaksinen ble satt. En triumf for vitenskapelig empiri, og for opplysningstidens idealer som har reddet millioner av liv. Nå undergraves dette, ved hjelp fra populistiske politikere som forsøker å polarisere også vitenskapen.

Publisert

Fredag 14. mai var det 225 år siden Edward Jenner utførte den første «inokuleringen» mot kopper. Ved bevisst å påføre en åtte år gammel gutt den ufarlige varianten kukopper, gjorde han gutten immun mot en sykdom som tidligere hadde tatt millioner av liv.

Jenner var et barn av opplysningstiden, som var i kontakt med mange ledende navn i samtiden. Og han sørget for å samle og bevare resultatene av forsøkene sine, for å dokumentere sammenheng mellom hva han hadde gjort og hva som skjedde videre.

Jenner har blitt kalt vaksinenes far, ordet vaksine kommer da også fra det latinske ordet for «ku», vacca. Og det tok ikke lang tid før de første vaksineskeptikerne kom på banen. Litt som i den gamle Mel Brooks-sketsjen fra «en hule i Nord-Amerika, for to millioner år siden», der verdens første kunstner øyeblikkelig blir fulgt av den første kunstkritikeren, som drar opp skinnklærne og pisser på bøffelen den stakkars kunstneren har malt på huleveggen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS