Under statuedebatten sommeren 2020 ble statuen av kong Christian IV på Stortorvet i Oslo tagget med ordet «RASIST».

Et gjensyn med døde hvite menn på sokkel

Professor Helge Jordheims foredrag ga oss et gjensyn med en opprivende debatt som virker befriende fjern i dag.

Publisert Sist oppdatert

Universitetet i Oslos Humaniorafestivalen 2024 har som tema «Inn i historien». Foran et godt oppmøte av interesserte holdt professor i kulturhistorie Helge Jordheim et foredrag om en av de heteste debattene for et par år siden: statuer av døde hvite menn. 

I kjølvannet av Black Lives Matter-demonstrasjonene i USA ble statuer av sørstatsgeneraler og slaveeiere revet ned. Etter hvert spredte bevegelsen seg til Europa og Norge. Her hjemme kom det ikke til stort mer enn et opprop om at statuene av Winston Churchill på Solli plass og Ludvig Holberg foran Nationaltheatret burde fjernes, og Christian IV på Stortorvet ble tilgriset med graffiti. 

Jordheim oppholdt seg selv ved Johns Hopkins-universitetet i Baltimore mens protestene raste, og gikk daglig forbi den tomme sokkelen til sørstatsgeneralene Robert E. Lee og Stonewall Jackson. På plaketten stod dedikasjonen igjen: «They were good Christian soldiers and waged war like gentlemen». Det er neppe disse personlighetstrekkene de fleste vil trekke frem i dag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS