SPALTIST

Konservative må finne tilbake til Willochs kritikk av de rike

Skatteflyktningene bryter med den konservative tankegangen om de rikes samfunnsansvar. Det fortjener de kritikk for – også fra Høyre.

Publisert

Til tross for at det ble registrert rekordmange mennesker på flukt 2022, var det hverken de ukrainske, syriske eller afghanske flyktningene som stjal oppmerksomheten i norsk offentlighet. De måtte nemlig se seg slått av samfunnets nyeste sårbare – og det som burde ha vunnet årets nyord – nemlig «skatteflyktningene».

I 2022 var det 34 norske rikinger som flyttet utenlands. 28 av dem flyktet til Sveits, som har blitt rangert som verdens femte største skatteparadis av Tax Justice Network. Nøden var rett og slett blitt for stor i Norge etter at Støre-regjeringen hadde hevet formuesskatten. Eller som eiendomsmilliardær Torstein Tvenge uttalte: «Det er helt forferdelig å bo i Norge nå.»

Det er imidlertid verdt å spørre seg hvor mye verre det har blitt å være rik i Norge de siste ti årene. Torvik-utvalget, som i desember leverte sin lenge etterlengtede utredning om det norske skattesystemet, konkluderte med at «i sum er den samlede skatten på kapitalbeholdning relativt lav i Norge sammenlignet med andre land». Utvalget foreslo å beholde – om enn redusere – formuesskatten, og attpåtil gjeninnføre en arveavgift og å øke boligbeskatningen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS