KOMMENTAR

Det handler om innvandring – ikke om integrering

Ola Svenneby har rett: «Hvit flukt» fra skolene i Oslo øst er et symptom på et sett med problemer som krever mer seriøse politiske svar enn skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll gir.

Publisert Sist oppdatert

«En høy andel foreldre med et annet morsmål enn norsk hjemme er ikke et problem i seg selv.»

Det sa skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll til Aftenposten etter at avisen hadde brakt en historie om at nok en etnisk norsk familie har gitt opp Oslo-skolen i bydelene med høyest minoritetsandel. De flytter nå datteren, som har gått på Trosterud barneskole i bydel Alna, til den private Nyskolen i Oslo sentrum – for å unngå Haugerud ungdomsskole, der 80 prosent av elevene har annet morsmål enn norsk. Familien trekker frem koranskole som kommer i veien for lek, få barnebursdager, ingen overnattinger, dårlig fremmøte på foreldremøter, «haram» som argument og skjellsord mot skeive.

Aftenpostens nyhetssak dannet grunnlag for et utspill fra Unge Høyre-leder Ola Svenneby om å gå i retning av en form for «innvandringsstopp». Svenneby utdypet utspillet på Dagsnytt 18, hvor det fremgikk at han forutsetter at det skal skje innenfor folkerettslige forpliktelser og at han aksepterer adgangen til EØS-innvandring. Men han ønsker en full omlegging av dagens asylpolitikk, slik at hovedregelen skal være at beskyttelse gis i andre land; og en midlertidig stopp i bosetting av kvoteflyktninger. Samtidig vil han at vi fortsatt skal kunne gi midlertidig kollektiv beskyttelse i forbindelse med krig og katastrofe – slik vi ser i Ukraina. Dessuten vil han styrke det norske økonomiske bidraget til verdens ulike flyktningkriser, slik at Norge samlet sett kan gi hjelp til flere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS