Et amerikansk B-1B bombefly på øvelse over Nevada.

Er det USA som eskalerer konflikten i Midtøsten?

– Det er ganske sannsynlig at Iran syntes militsene gikk litt for langt da amerikanske liv gikk tapt, sier NUPI-forsker Kjetil Selvik.

Publisert

«Selvfølgelig er det ikke vanskelig (isolert sett) å forstå USAs motivasjon. Angrepene mot skipstrafikken i Rødehavet er fullstendig uakseptable», skrev Henrik Thune på Facebook. Likevel advarte han mot USAs gjengjeldelsesangrep mot 85 militser i Syria og Irak i helgen. Thune har bred utenrikspolitisk erfaring, med bakgrunn fra NUPI, SMK og UD som statssekretær. 

I tillegg til angrep mot sivil skipsfart i Rødehavet har Iran-støttede militser gjennomført 170 angrep mot amerikanske baser i området. Tre amerikanske soldater mistet livet i angrepene. President Biden omtalte de amerikanske angrepene natt til sist lørdag som begynnelsen på et amerikansk svar. 

Det er denne strategien Henrik Thune satte spørsmålstegn ved. I FNs sikkerhetsråd har Kina og Russland anklaget USA for å øke spenningene i regionen. Aftenposten gjenga Thunes analyse, som oppsummert sier at de amerikanske motangrepene:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS