Stockholms moské
Stockholms store moske.

Doktoranden og islamisten

En ny, kontroversiell svensk doktorgrad ser Det muslimske brorskapets tentakler overalt. Men er det god forskning eller mytespinning om islam som har fått et akademisk stempel?

Publisert Sist oppdatert

Det er fredag. Muslimenes hellige dag. Jeg går på den lange trappen som leder til Stockholms store moske i Sødermalm, islams hjerte i Sverige.

Det er tilfeldigvis minnedagen for min symbolske protestaksjon «Gud skriker». Den 3. mars for ti år siden tapetserte jeg hele fasaden av moskeen med trykte kopier av min egen tolkning av Edvard Munchs berømte maleri. Så gikk solen opp, og snart kom en imam, så kom to politikvinner. Uten diskusjon godtok jeg å betale bot, rive ned mine egne plakater samt rengjøre moskeveggen.

Under tiden arbeidet tok hadde jeg en interessant dialog med imamen som trøstet seg selv med at min aksjon var mer sivilisert enn den andre aksjonen samme uke: Jenter fra bevegelsen «Femen» hadde media på slep da de kledde seg helt nakne inne i moskeens bønnesal med skrift på kroppen. «Det var ille!» husker jeg at jeg sa. «Jeg ber Gud om tilgivelse», svarte han rolig, og la til i lett ironisk tone at jeg var en mislykket aksjonist ettersom ingen journalister var til stede. «Ja, sant», svarte jeg med en latter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS