SPALTIST

Flyktninger som våpen

Israelske Einat Wilf og Adi Schwartz mener kravet om returrett for palestinske flyktninger siden 1948 har vært en av de viktigste faktorene for å holde konflikten i live.

Publisert Sist oppdatert

«Her er Dagsnytt. Det meldes i dag om harde kamper mellom PLO-soldater og israelere i grenseområdene. Til nå er over 300 soldater drept og 450 såret.»

Slik starter en stil jeg skrev til eksamen i norsk midt på 1980-tallet. Videre skrev jeg: «Dette er noe som har pågått så lenge at min generasjon ikke kan huske noe annet enn et problemfylt Midtøsten.» Det pågår fremdeles.

Staten Israel begynte sitt liv i 1948 med krig, da det nye landet ble angrepet av de arabiske nabolandene. Men konflikten hadde ikke behøvd å fortsette, skriver israelerne Einat Wilf og Adi Schwartz i boken The War of Return: How Western Indulgence of the Palestinian Dream has Obstructed the Path to Peace. Deres poeng er at israelere, UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) og Vesten har sett bort fra palestinernes krav om å få tilbake alt – from the river to the sea – som i denne sammenhengen betyr hele landområdet fra Jordanelven til Middelhavet. Dette kravet fører til at alle palestinere som en gang før 1948 har bodd i det området som i dag er Israel og deres etterkommere, er definert som flyktninger. Deres krav om «return» innebærer et krav om å få flytte tilbake til landområder som nå er israelske. Skulle de få gjennomslag, vil Israel opphøre som en jødisk stat.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS