NYHET

Tøffe spørsmål i vennlig tone

Den konstruktive tonen mellom Xi Jinping og Joe Biden stod ikke i veien for at USAs president i gårsdagens virtuelle møte valgte å ta opp flere såre punkter for det kinesiske regimet.

Publisert

«Godt å se deg, herr president. Neste gang håper jeg vi får gjøre det ansikt til ansikt som vi pleide da vi reiste gjennom Kina», uttalte USAs president Joe Biden da han og Xi Jinping i går avholdt sitt første virtuelle møte.

Jinping repliserte i samme vennlige ordlag: «Godt å se deg, herr president, og dine kolleger. Det er første gang for oss å møtes virtuelt. Selv om det ikke er like bra som et møte ansikt til ansikt, er jeg veldig glad for å se min gamle venn.»

Åpningen av møtet mellom de to statslederen står således i sterk kontrast til møtet mellom de respektive landenes utenriksministre som ble avholdt i Anchorage tidligere i år, der Kina startet møtet med et frontalangrep på amerikansk utenrikspolitikk.

I går uttalte i stedet Xi Jinping i starten av møtet at «et solid og stødig forhold mellom Kina og USA er nødvendig for å fremme våre to lands respektive utvikling og for å sikre et fredelig og stabilt internasjonalt miljø, og å finne effektive svar på globale utfordringer som klimaendringer COVID-pandemien».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS