KULTUR

Et historisk øyeblikk for norsk litteratur

Jon Fosse skriver litteratur som uttrykker seg mest kraftfullt når ordene forsvinner. Det har gitt ham verdens fremste litterære anerkjennelse.

Publisert

Da Annie Ernaux ble tildelt Nobelprisen i litteratur i fjor, skrev jeg at det var en overraskende vinner. Tildelingen til Jon Fosse er også overraskende, men ikke uventet. Fosse har vært en av Norges og verdens fremste forfattere og dramatikere i flere tiår. I hele mitt voksne liv har han blitt nevnt som kandidat til verdens gjeveste litteraturpris. Likevel er det overraskende.

En aktuell prisvinner

Én av grunnene til det, er at Fosse er på høyden av sitt forfatterskap, og det som nå nevnes som hans hovedverk, Septologien, ble fullført i 2021. Veldig ofte ligger det lang tid mellom forfatternes største verk, og tildelingen. Slik har prisen på et vis minnet litt om en ærespris. Annie Ernaux er et eksempel her, selv om det skjules litt for norske (og internasjonale) lesere: De virkelig betydningsfulle bøkene hennes er fra rundt årtusenskiftet. Det litt pussige med tidspunktet hun fikk prisen på, var at det var kort tid etter bøkene hennes ble nærmest gjenoppdaget og oversatt til flere språk. Årene er fra 2008, men forelå på norsk først i 2020.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS